zondag 11 december 2016

De verdediging

Dat ik van de middeleeuwen houd dat had ik al eens verteld. Als je door Zutphen loopt zijn er genoeg plekken om die sfeer te proeven. De Kruittoren is ook een van de plekken die daar bij hoort. De toren staat een beetje verloren tussen nieuwe gebouwen in. Maar ooit was het een deel van de verdedigingswerken van Zutphen. Kan je je voorstellen dat je van buiten Zutphen tegen die dikke muren aan keek. En daar stond dan op een hoek die toren waarvan ze vanuit gaten met pijl en boog naar beneden konden schieten.

Toen de toren gebouwd werd, was er nog geen sprake van buskruit. Waarschijnlijk heeft de toren de naam Kruittoren pas later gekregen. De toren was in het begin ook open aan de stadskant. Een open keel noemen ze dat. Dat was zodat als de vijand de toren zou overmeesteren ze zich er niet in konden verschansen. Aan de stadskant zaten houten schotten die ze, als de toren zou worden veroverd, van een afstand in de brand konden zetten om zo de vijand uit te roken. Fijne tijd was dat toch hè!

Als je vandaag de dag naar de kruittoren gaat, kan je deze bezichtigen. Als je naar rechts het Walhalab van Marco Mout in loopt, kan je vragen om een rondleiding. Marco (maar ook zijn leerlingen) kunnen geweldig vertellen over de toren en nemen je mee naar vroeger tijden. Op de eerste verdieping kan je goed zien hoe de toren in elkaar zit. En hoe dik de muren zijn. Er zitten gaten in de muren vanwaar ze vroeger konden schieten op vijanden. Daar kan gewoon iemand in liggen, zo dik zijn de muren. Ik heb begrepen dat daar zelfs planken in zaten zodat er meerdere mannen boven elkaar liggend, konden schieten.

Vanaf de eerste verdieping gaan er twee trappen (een links en een rechts) naar de tweede verdieping. Die trappen zijn op een aparte manier gemaakt, de treden zijn namelijk allemaal anders van hoogte, soms heel hoog soms laag en dat loopt heel ongemakkelijk kan ik je vertellen. Dat was dan ook de bedoeling. Als er mannen via de bovenverdieping probeerde de toren te bestormen moesten ze via die trap naar beneden en dat lukt niet snel. Terwijl de mannen die de toren verdedigde dat natuurlijk al gewend waren. Zie je het al voor je dat je in een harnas die trap af moet? Ik was al buiten adem zonder harnas!

Bron foto Kruittoren: Dionne Dingemans


Geen opmerkingen:

Een reactie posten